Ejder Meyvesi Ağacı Yetiştirme
Ejder meyvesi ağacı, son yıllarda meyve piyasasında dikkatleri üzerine toplayan pitayayı bizlere kazandıran ağaçtır. Dragon meyvesi, ejder meyvesi ve pitaya isimleri ile bilinen bu meyve, ferahlatıcı ve oldukça lezzetli tadının yanı sıra vücut için birçok fayda sağlar. Ayrıca bu meyveye ejder meyvesi denmesinin sebebi, kabuğunun üstünde bulunan solungaçların ejderhayı andırmasıdır.
Uzun yıllardır Malezya, Tayland, Endonezya, Vietnam gibi bölgelerde yetiştirilen ejder meyvesi, son zamanlarda ülkemizde de sıkça yetiştiriliyor. Dayanıklı yapısı ile birçok farklı iklimde yetiştirilmeye elverişli olan ejder meyvesi, sera ile de yetiştirilebilir. Ejder meyvesi, genellikle ülkemizin Adana ilinde yetiştirilir.
Ejder meyvesi pitayanın tadı, genel olarak karpuz, kivi ve mango gibi meyvelere benzer. Fakat ejder meyvesinin yendiği anda, onun aslında eşsiz ve kendine has tada sahip bir meyve olduğu anlaşılabilir.
Ejder Meyvesi Hangi İklim Türlerinde Yetiştirilebilir?
Dünya genelinde uzun yıllardır, ülkemizde ise son yıllarda sıkça üretilen ejder meyvesinin ana vatanı Orta Amerika’dır. Bu benzersiz meyvenin ana vatanı Orta Amerika olsa da oranın iklimine benzemeyen birçok farklı bölgede bu meyve yetiştirilebilir. Pitayanın yetiştirildiği ülkeler ise genel olarak şu şekildedir;
- Asya ülkeleri
- İsrail
- Türkiye
- Avustralya
- ABD
- Endonezya
- Malezya
- Vietnam
- Meksika
Ejder meyvesi, tropikal iklime özgür bir meyve olduğu için aşırı sıcak ortamlara karşı dirençsiz kalabilir. Sıcak ve de soğuk hava şartlarının ikisi de, ejder meyvesinde verimsizliklerin oluşumuna neden olur. Bu sebeple pitayanın daha orta dereceli havalarda yetiştirilmesi, lezzetli ve ferahlatıcı halini almasını sağlar.
45 ile 50 derece arasındaki hava şartlarında ejder meyvesinin gelişiminde yavaşlama görülür. Buna ek olarak bu sıcaklık derecelerinde çok fazla kalan ejder meyvesi ağacı tam verimine ulaşamadan ölür. Bu sebepler doğrultusunda, ülkemizin Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilen bu ürünün üretim aşamasında sera kullanılır.
Ejder Meyvesi Hangi Toprakta Yetiştirilir?
Ejder meyvesi yetiştirme süreci, birçok noktaya dikkat edilmesi gerekilen bir süreçtir. Bu ürünün yetiştirilme sürecinde çekilen zorluklar, süreç sonunda elde edilen ejder meyvesinin dalından koparılarak yenilmesi sonucundaki ferahlama hissi ile unutulabilir.
Pitaya, yetiştirme zorluklarının karşılığını, hem maddi kazanç hem de hoş ve ferahlatıcı tadı ile sizlere ödemektedir. Ejder meyvesi, belirli bir hava sıcaklığını sevmesi gibi bazı toprak türlerini de sever. Özellikle drene edilmiş az miktardaki kumlu topraklar üzerinde verimli sonuçlar gösteren ejder meyvesi, killi ve ağır topraklarda ise daha yavaş gelişim gösterir.
Ek olarak bu meyve, killi ve ağır topraklarda yetiştirilen pitayanın gövde kısmında çürümeler de oluşabilir. Bu nedenle yetiştirilen ejder meyvesinin daha verimli sonuçlar ortaya çıkarması için iyi drene edilen hafif kumlu su tutmayan topraklar kullanılmalıdır.
Ejder Meyvesi Nelerden Zarar Görür?
Ejder meyvesi, dayanıklı ve güçlü yapısı sayesinde çok kolay hastalığa kapılan bir yapıda değildir. Fakat her canlıda olabileceği bu meyvede de zaman zaman hastalanmalar görülür. Bu dayanıklı bitkide, mantar hastalıkları ve benzer durumlar yaşansa da bitkinin dayanıklı ve dirençli yapısı, bu gibi problemleri atlatabilmektedir.
Ejder meyvesine zarar veren görmesini sağlayan bir başka durumun kaynağı ise salyangoz ve çekirgelerdir. Bu hayvanlar, ejder meyvesinin yumuşak dokusunu emerek kemirir ve bitkinin sağlığını bozabilir. Bu gibi etkenler çok büyük problemlere yol açmasa da meyvenin en verimli haline oluşabilmesi için kontrol edilmesi gerekir.
Pitaya Hangi Dönemlerde Meyve Verir?
Sabırlı bir süreç gerektiren ejder meyvesi ağacının en verimli ve en lezzetli meyvelerini yemek için üç yıl beklemek gerekir. Ejder meyvesi fidanı, ilk yıldan itibaren meyve vermeye başlar. Fakat ilk yıldaki fidanlar, tam olarak olgunlaşmadığı için tadımlık olarak 1 – 2 tane meyve verebilmektir.
Ejder meyvesi yetiştirme sürecinin ikinci yılında, fidanların biraz daha olgunlaşması ile daha fazla meyveler elde edilecektir.
Pitaya yetiştiriciliğinin üçüncü yılı bittiğinde ise, fidanlar tam olarak olgunlaşma dönemine giriş yapar. Bu doğrultuda da meyve veriminin en yüksek olduğu 4. ve 5. yıldaki döneme yakın sayıda mahsul elde edilir. Kendine has enfes bir tada sahip çok sayıda ejder meyvesi, nihayet üreticinin elini doldurabilecektir.
Dördüncü ve beşinci yaşını bitiren fidanlar, olgunlaşma dönemini bitirerek maksimum düzeyde ejder meyvesi verimi sağlar. Düzenli ve dikkatli şekilde ürettiğiniz ejder meyvelerinizin pazarda yer edinebilmesi için de, Egzotik Tarım’dan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Bir Yorum Yapın