Ejder meyvesi, başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere pek çok kıta ve ülkede yetiştirilir. Pitaya, yetiştirilme şartları karşılanan meyve bahçelerinde yılın her mevsimi hasat edilebilir.
Ancak genellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yetiştirilen bu pitaya, iklim ihtiyaçları ve toprak isteği karşılandığı sürece verimli bir şekilde meyve verebilir. Bu yönüyle de özellikle son dönemlerde Türk çiftçiler tarafından tercih edilir ve üretimini gerçekleştirilir.
Ejder meyvesi pitaya bahçesi ve seraları, tropikal iklim koşullarına uygun olacak şekilde kurulmalıdır. Çünkü bu meyvenin en verimli şekilde ve hastalıktan uzak şekilde yetiştirilmesi için bu koşulları sağlamak gereklidir. Ayrıca ejder meyvesinin, ülkemizde özellikle sera ortamlarında yetiştirilebildiğini de unutmamak gerekir.
Ejder Meyvesi (Pitaya) Bahçesi Nasıl Olmalı?
Ejderha meyvesi bahçesi kurmak ve bu verimli meyveyi yetiştirmek isteyen çiftçiler, öncelikle şu koşulları sağlamaya dikkat etmelidir;
- Palmiye sistemiyle ya da sıralı sistemle fidan dikimi gerçekleştirilebilir. Palmiye sistemi ile 1 dönümlük arazide yaklaşık 7000 fidan, sıralı sistemde yaklaşık 1400- 2500 fidan dikilebilir.
- Ejder meyvesi ağaçları arasında yeterli miktarda boşluk bırakmalısınız, ağaçların birbirlerinin alanlarına girmelerine engel olmanız gerekir.
- Ejder meyvesi ağaçları tek başına ayakta duramayacaktır. Bu nedenle destek çubuğu kullanılmalıdır.
- En uygun fidan dikim mevsimi için ilkbahar ve yaz aylarını öneriyoruz. Ancak her mevsim hasat ve dikim yapılmaya imkan tanıyan bir meyvedir.
- Ejder meyvesi pitaya 0 derecenin altında ve 40 derecenin üstündeki hava sıcaklığına dayanıklı değildir. En verimli yetiştiği sıcaklık 20- 25 derecelerdir. Bu nedenle de ülkemizde Nisan ve Ekim ayları arasındaki dönem tercih edilebilir.
- Ejder meyvesi (piyata) toprak isteği, drenajı sağlanan kumlu topraktır.
- Haftada bir kez, yaklaşık 2 saat sulama gerekir.
Toprak, uygun sıcaklık koşulları, düzenli gübreleme ve sulama gibi konulara dikkat ederek verimli ejder meyvesi pitaya bahçeleri hazırlanabilir. Bu bahçelerde özellikle ilk ekimin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra büyük oranda verim alınmaya başlanır.
Ejder Meyvesi Fidan Nasıl Seçilmeli?
Ejder meyvesi pitaya hem hobi hem de ticari amaçlarla yetiştirilebilir. Özellikle son dönemlerde bu verimli meyvenin değeri, ülkemizde de anlaşılmaya başlanmış, pek çok yatırımcı ejder meyvesi tarımına yönelmiştir. Bu alanda yetiştiricilik yapmak isteyen kişilerin en büyük korkularından biri, verimsiz yani sahte fidan almaktır.
Ejder meyveleri, farklı fidanlara sahiptir. Sarı ve kırmızı kabuklu meyveler gibi çok sayıda fidan seçeneği de burada üretim yapmak isteyen kişiler sunulur. Ancak burada hangi fidanın seçileceği hakkında bilgi sahibi olmak gerekebilir. Bu noktada Egzotik Tarım olarak sizlere danışmanlık hizmeti veriyoruz.
Egzotik Tarım olarak kullandığımız bu sistemde, tohum yerine bitki dallarından elde edilen fidanlar kullanılır. Ana bitkiye zarar vermeyecek şekilde ve dikkatlice kesilen dallar ile yeni fidanlar oluşturabilirsiniz. Bunun için uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir;
- Yaz aylarında, büyüyen ve yaklaşık 50 cm kesebileceğiniz olgunluğa ulaşan dalları tercih etmelisiniz.
- Kestiğiniz dallara mantar önleyici ilaç sıkmayı da ihmal etmemeniz önemlidir.
- Mantar ilacı uyguladıktan sonra dallar kurumaya bırakılmalıdır.
- Kestiğiniz dalın ucu beyaz renge ulaştığında bu fidan dikime hazırdır diyebiliriz.
Bu gerekli adımları uygulayarak sağlıklı ve verimli ejder meyvesi (pitaya) fidanları elde edebilir, bahçenizi genişletebilirsiniz.
Ejder Meyvesi Bahçesi Toprağı Nasıl Olmalı?
Ejder meyvesi toprağı verimli ve meyvenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olmalıdır. Pitaya, az miktarda kumlu toprakta yetişebilir. Kaktüs bitki grubuna ait olan pitaya, ıslak kumu sevmeyen ve bu sebeple doğru sulama tekniklerine ihtiyaç duyan bir meyve türüdür.
Su tutmayan, killi olmayan bir bitki toprağına kum katılarak ejder meyvesi (pitaya) toprağı hazırlanabilir. Ancak bu toprağın drene edilmiş olması önerilmektedir.
Pitaya toprağının drenajının yapılmış olmasının dışında, düzenli olarak doğal hayvan gübresi kullanarak bu toprağın veriminin arttırılması gerekir. Ayrıca doğal hayvan gübresi haricinde aminoasit uygulaması yaparak da toprağın verimini arttırabilirsiniz.
Bahçe verimini arttırmak ve sağlıklı meyveler yetiştirmek için doğal gübrelerin yanı sıra pek çok element ve aminoasit kullanmanız da önemlidir. Bu nedenle verimli ve kazançlı bir tarım yapmak için bu konudaki danışmanlık hizmetimizi tercih edebilirsiniz. Sizlere sunduğumuz danışmanlık hizmetimiz sayesinde dilediğiniz ejder meyvesi bahçesi kurabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Hakkında oluşturulan geniş bilgilerle dolu kategorimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Ejder Meyvesi fidanı ve Meyvesini satın almak için buraya tıklayınız
Bir Yorum Yapın