Ejder Meyvesi (PİTAYA) Ballanma

ejder meyvesi pitaya ballanma hastaligi 1024x576 1

Ejder Meyvesi Bitki Dallarının Uç Kısımlarında Ballama Sorunu Etkisi ve Sebebi Nedir ?

Ejder Meyvesi ülkemizde 2020 yılı itibarı ile artık tamamen yerini garantiye almış üreticilerin, yatırımcıların ve çiftçilerimizin  ilgisini çeken bir yatırım halini almıştır. Ejder Meyvesi bakım olarak yıllık maliyet olarak düşük işçilik ve az maliyete sahiptir. Bu etkenlerden dolayı tüm çiftçilerimize alternatif bir ürün olarak cazip gelmiştir.

Ülkemizde çok yeni bir bitki olması hasebi ile çok fazla bitkiyi tanımıyoruz Hastalıkları nelerdir? Zararlıları nelerdir? Nasıl Sulanmalı? Nasıl Budama yapılır? Kısacası Nasıl Yetiştirilir Çok çok yeni öğreniyoruz.

Bizde egzotik tarım firması meslek olarak Ejder Meyvesi yetiştiriciliği yapıyoruz ve tek geçim kaynağımız Ejder meyvesi ve Fidan satışıdır. Tamamen Arge yaparak deneme yanılma yolu ile Ejder meyvesi yetiştiriciliğini nasıl bir adım ileri taşıyabiliriz diyerek yola çıktık. 3 Yıla yakındır çeşitli illerde kurulumlar yaparak farklı iklimlerde, farklı topraklarda, çok çok farklı hastalıklar ve belirtiler gördükçe denedikçe tecrübeler edindik.

Tüm tecrübelerimizi tamamen emin olduktan sonra internet sayfamızda tüm üretici dostlarımız ile tamamen karşılıksız paylaşıyoruz.

Ballanma ve Şekerleme Olmasının Sebebi Nedir ?

Gelelim bu yeni hastalığa ve zararlarına. Ejder meyvesi bitkisinin gelişen dalları üzerinde ve özellikle uç kısımlarında Ballama, Şekerleme, Kızarma, Morarma, Kütleşme ve Bitkinin gelişiminin durması gibi Etkenler 2020 yılında sıkça karşımıza çıkmaya başladı.

Bazı üretici arkadaşlar, taze gelen filizler üzerindeki ballanma veya damlacıklar ile karıştırabiliyor taze filizler üzerindeki o damlacıklar gayet normal ve doğaldır. Bizim karşılaştığımız bu hastalık ve zararları ise gelişmekte olan dalların uç kısımlarında ballanma ve şekerleme gibi damlacıklar oluşturmaktadır.

 

Ayrıca Ballanma ve Şekerleme olayından sonra dalların uçları kızarıp morarıp uç kısımlar kütleşip fakat gelişim devam ediyor yeni filizler gelmeye devam ediyor. Aynı belirtiler var ve eğer gelişim durmuş taze filizler kuruyor büzüşüyor ise sorun farklıdır. 

Bu benzer iki durumu ayırt edebilmek için ballanma ve kütleşme gibi sıkıntılar var ve gelişim devam ediyor ise bu durumda dışarıdan bir haşere zarar veriyor demektir. Fakat ballanma var kütleşme var ve gelişim durmuş ise taze dallar kuruyor ve ölüyor ise toprakta ve köklerde bir sıkıntı var demektir.

Topraktan kaynaklı bu sıkıntının en belirgin kaynağı bilinçsiz gübreleme. Uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmaya göre Çiftcilerin ve üreticilerin yüzde 33’ü gübre ölçüsünü belirlerken kendi tecrübesine ve bilgisine göre uygulamaktadır. Gübre ölçülerini Toprak Analizi sonuçlarına göre uygulayan üreticilerin oranı sadece yüzde 13’tür. Toprak Analizi yaptırdığını ilgili makamlara bildirenlerin oranı yüzde 53 olup, üreticilerimizin yüzde 72’si ekonomik olarak daha güçlü olsalar çok daha fazla gübre kullanacaklarını beyan etmişlerdir.

Üreticilerimizin yüzde 57’si tarımsal anlamda üretimi artırmak adına daha fazla gübre kullanmaları gerektiğini düşünmektedirler. Toprak ve bitki analiz sonuçlarına göre gübreleme çiftçi eğitim programlarının en başta gelen konularından olmalıdır. 

Dışarıdan Kaynaklı bu sıkıntının sebebi ise şöyledir.

Bitkiye bu zararı veren zararlı Miridae ailesinden Lygocoris pabulinus  isimli bir böcek türüdür. 

Lygocoris türleri çok ince ve göze çarpmayan soluk kahverengi tibial dikenli ayaklara sahip ayak uçları ve kuyruk tarafı kahverengi olan bir böcek türü. Bu böceğin sırt kısmı pürüzsüz ve bütün üst yüzeyi genellikle eşit yeşil renk tonlarına sahiptir. Tüm diğer zararlılar gibi Ejder Meyvesi bitkisinin en taze dallarına zarar vermektedir.

Lygocoris pabulinus böceği geceleri beslenen bir böcek türü gündüz görünmediği için bulunması ve fark edilmesi biraz zor oluyor.

Lygocoris pabulinus zararlısı için ilaçlama nasıl yapılır?

Bu zararlı ile mücadele edebilmek için kullanabileceğimiz 1,2 tane ilaç ismi verelim size kesin sonuç alabileceğiniz .

1)  Decis EL 2,5  ( Bayer marka )

2) Deltamethrin

Bu verdiğimiz iki ilaç kullanıldıktan sonra kesin çözüme kavuşuyorsunuz. İlaçların herhangi birisini kullanma talimatındaki ölçülere göre ilaçlama pompası ile dalldan uygulama yaparak bu zararlıdan kurtulabilirsiniz. Genellikle 1 defa uygulama etkili oluyor fakat eğer gerekli görülür ise 15 gün ara ile 2 defa uygulamada yapılabilir.

İlaçlama Sonrası Etkiyi Nasıl Anlayabilirsiniz ?

İlaçlama sonrası bitkilerin gelişiminin düzeldiğini ve bu zararlıdan kurtulduğunu bitkinin taze filizlerinin uzamasından anlayabilirsiniz. Genellikle gözlemlediğimiz bir diğer belirti ise zararlıdan kurtulduktan sonra damlacıklar üzerinde KÜF oluşumu. Bitki şireli damlacıklardan kurtulmak için KÜF ile kaplıyor ve kendi kendini tedavi ediyor.

Fidan ve Meyve Siparişi için www.egzotikmeyvesepeti.com

Detaylı bilgi ve Danışmanlık için bize Ulaşabilirsiniz 

Telefon Yol Tarifi WhatsApp