Ejder meyvesi Budama ve Önemi
Budama Nedir ?
Meyve Ağaçlarının düzenli ve güçlü bir taç oluşturmalarını, uzun ömürlü olması , kaliteli ve bol ürün alınabilmesi , verimden düşen bitkilerin tekrar eski haline gelmesi yüksek verimli olabilmesi için ağaçların toprak üstü organlarına uygulanan kesme, eğme, sürgünleri ve yaprakları alma işlemlerin tümüne Budama denir.
Neden Budama Yapılmalı ?
Bitkilerin şeklini ve büyüklüğünü kontrol altında tutabilmek Budama ile mümkündür. Budama ayrıca hasadın yapılmasına yardımcı olur bitkinin gelişimini etkilediği gibi meyvenin de kalitesini belirler . Tüm bitkilerde Ağaçlarda Budama düzenli olarak yapılması gereken bir olaydır.
Budama ayrıca Meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olur. Güneş ışığından ağacın en iyi şekilde faydalanmasını sağlamış olur. Budama ile meyvenin irliği, meyvenin kalitesi ve meyvenin kabuk renklenmesi artarak sağlıklı bir ağaca ve kaliteli hasata ulaşılır. Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı budama yöntemi ile kontrol altına alınmış olur ve yabani düzensiz büyümenin önüne geçilir.
Ejder Meyvesi için Budamanın önemi
Ejder Meyvesi için budama son derece önemlidir ve Doğru budama önemlidir. Yanlış bir budama ile o sezon meyve alamayabilirsiniz ve bitkiye zarar vermiş olabilirsiniz .
Tüm bitkilerde olduğu gibi Ejder Meyvesi içinde budama vazgeçilmez bir mecburiyet. Özellikle ilk dikimden sonra ilk meyve dalının Taç seviyesine sağlıklı bir şekilde ulaşıp 1 metre eğimini yapabilmesi için bu süre zarfında gövdeden çıkan tüm filizler kesilir.
Ejder Meyvesi çok yıllık bir bitkidir fakat diğer tür ağaçlar gibi derinlemesine kök salmaz ortalama sağına soluna 70 cm civarları kök gider. Kök yapısı saçak kök diye tabir edilen yapıya sahiptir. Ejder Meyvesi her bahar döneminde müthiş filizler ve dallar veren bir bitkidir. Bu dallar düzenli olarak budanmaz ise bitkinin köklerine çok fazla yük biner ve bunu kontrol altına almak ancak budama ile mümkündür.
Aynı zamanda haziran ortası gibi başlayan tomurcuk ( meyve ) ekstra olarak köklere yük olmaktadır . Filizlerin budaması gibi aşırı gelen tomurcuklarda seyreltme yapılır köklerin ve meyve dalının büyütebileceği kadar tomurcuk bırakılır. Gereksiz ve çok fazla çıkan filizleri budamak hem bitkiyi rahatlatacak hemde bitki enerjisini gereksiz dalları büyütmek yerine meyveleri büyütmek için harcamış olacak . Bu durumda daha kaliteli bir hasat elde edilecektir.
İlk meyve dalımız istenilen seviyeye geldikten sonra Taç seviyesinden artık ikinci ve üçüncü meyve dalları büyümeye bırakılır bu süre zarfında yine gövdeden veya dallardan çıkan filizler kesilir . Bu filizler kesildikçe güç emilmesinin önüne geçecektir ve meyve dallarımız daha sağlıklı ve kuvvetli bir şekilde büyüyecekler .
Dört veya beş adet meyve dalı oluştuktan sonra ilkbahar sonrası haziran ortası gibi tomurcuklar başlar . Tomurcuklar ile beraber yine filizlerde gelecektir bu sefer meyvelerin gelişimi için yine o filizlerin hepsi kesilmesi gerekli olacak ki Meyvelerimiz daha sağlıklı bir gelişim gösterip istenilen büyüklüğe ulaşabilsinler.
Hasat zamanı Geçtikten sonra filizler büyümeye bırakılabilir . Büyümeye bırakılan o dallar Fidan üretiminde kullanılır.
Ejder Meyvesi Budama Zamanı
Ağaçlarda normalde cinsine göre değişmekle beraber buda kasım 15 ila mart 15 aralarında önerilmektedir. Ejder meyvesi içinde durum çok fazla değişmez ama biz kendi seramızda budama işlemini genelde mart sonu gibi yapıyoruz havalarda artık ısınmaya başladığı için bitki uyanacak ve çalışmaya başlayacaktır. Bu zaman da yapılan budama ilk baharın gelmesiyle bitki çok çabuk çalışmaya başlar ve gelişimi hızlanır.
Yani kısacası Ejder Meyvesi için budama en uygun zamanlar sonbahar başlangıcı ve ilkbahar başlangıcı olacaktır.
Yapılan budama ile Ejder meyvesi canlanır filizler vermeye başlar ve haziran ortası gibi tomurcuklanma başlar artık meyve için çalışmaya devam eder .
Fidan ve Meyve Siparişi için : www.egzotikmeyvesepeti.com
Daha Fazla Detay ve Destek için Bize Ulaşınız .
Bir Yorum Yapın