Ejder Meyvesi Pitaya da Tüm Diğer Bitkiler Gibi Belirli Hastalıklar İle Mücadele Eder Mesela Unlu Bit , Mantar Hastalığı Gibi Benzeri Hastalıklar Olabilir Ama Uzman Kişilere Danışıp Zamanında Müdahale İle Rahatça Atlatabileceğiniz Hastalıklardır.
EJDER MEYVESİ HASTALIKLARI
Ejder Meyve Zararlıları ve Hastalıkları bakteri ve mantar hastalıklarını içeren Ejder Meyvesi sorununa değindik. Antraknoz ( Colletotrichum gloeosporioides ) Ejder Meyvesini enfekte edebilen bir mantar hastalığıdır. Gövde ve meyve üzerinde halo benzeri konsantrik lezyonlara neden olur. Bipoaris cactivora , pitaya çiçekleri ve meyvelerinde siyah / kahverengi lekelenmeye neden olan bir patojendir.
Enfeksiyon şiddetli olduğunda, dal / kök çürüklüğünde de kendini gösterir. Fusarium oxysporum’un da ejderha meyvesini enfekte ettiği bulunmuştur. Kaktüs ‘Virüs X’ veya kaktüs hafif benekli virüs, pitaya’yı etkileyen yeni bir virüstür. Enfeksiyon, dallarda açık ve koyu yeşil alanın (mozaik) lekeli bir lekesi olarak ortaya çıkar. Enterobacteria kök yumuşak çürüklüğü genellikle pitaya dallarının uçlarını etkiler.
Semptomlar enfeksiyondan yaklaşık 15 gün sonra ortaya çıkar, burada bitkinin uçları yumuşar, sarılaşır ve çürümeye başlar. Kalsiyum ve azot eksikliği olan bitkiler ciddi enfeksiyonlara en duyarlıdır. Çoğu zaman, hastalıklı dalı kesmek akıllıca olmasına rağmen, bu hastalık oldukça iyi huyludur. Botryosphaeria dothidea , kaktüslerin saplarında lekeli kırmızı / kahverengi lezyonlarla sonuçlanan başka bir mantar enfeksiyonudur. Bazen bir ‘boğa gözü’ hedefi gibi görünürler ve bazen birlikte birleşen birden fazla nokta olabilir. Bu hastalık, yukarıda belirtilen lezyonlara ilerleyen enfekte dalda sararma olarak başlar. Bu hastalık, steril olmayan budama makası ve diğer aletlerle geçer.
Çoğu hastalık sağlıksız bahçe uygulamaları, özellikle sağlıksız aletler yoluyla yayılır. Aletlerinizi kullanımlar arasında sterilize etmek önemlidir, böylece hastalığı yaymazsınız. Aletler sürtünme alkolü, hidrojen peroksit veya çok zayıf bir ağartıcı / su çözeltisi ile sterilize edilebilir. Bazı hastalıklar, enfekte bir bitki ile enfekte olmamış bir bitki arasındaki temas yoluyla yayılır, bu nedenle ekimler arasında biraz boşluk bırakmak iyi bir fikirdir. Aksi takdirde, mantar hastalıklarının tedavisi bir bakır mantar ilacı uygulanmasından oluşabilir . Ancak ejderha meyvesindeki hastalığı yönetmenin en iyi yolu sıhhi uygulamaları uygulamaktır; yani, araçları sterilize edin ve enfekte olmuş bitki kalıntılarını giderin ve atın ve bitkiyi sağlıklı, sulanan ve döllenmiş, çevredeki yabancı otları serbest ve hastalık yayabilecek zararlılardan uzak tutun.
EJDERMEYVESİ (PİTAYA) HASTALIKLARI NASIL ANLARIZ ?
Bitkimizin dalları canlı renkleri yerini solgun bitkin bir hale bırakırsa sararmalar ve çürümeler oluşuyorsa bu durumlar sadece bir sebepten ötürü kaynaklanmaz. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan üreticilerimiz öncelikle bitkinin hastalığının sebeplerini incelemelidirler örneğin yakıcı güneşe maruz kalması, aşırı soğuk hava, sera sürekli kapalı kalmışsa havasız kalması, aşırı sulama vb etkenleri olabilir bu durumda sararma solma veya çürüme bitkinin genelinde mi vardır yoksa bir bölgedemi oluşmuştur veya sadece dallarda mı oluşmuş bir diğeride dalların sadece uçlarında mı olmuştur bunları tespit edip tespite göre müdahale edilmelidir.
Bu tespit sorunun cevabınıda birlikte getirecektir. Pitaya’daki bu sorunlar az önce belirttiğimiz gibi bir çok etkenden kaynaklanabiliyor.
Eğer sıkıntı sulamadan dolayı ise müdahale daha basittir kurumuş bozulmuş kısım kesilip sulama düzenli bir şekilde bitkinin ihtiyacı oldukça sulanırsa düzene girecektir.
Eğer sorunumuz aşırı soğuk veya iklim mevsim değişikliğinden dolayı gündüz ile gece sıcaklık farkından dolayı oluşmuş ise ısıtma veya stres giderici bitkinin besin değerlerini düzenleyici destekler ile çözebiliriz.
Mantar hastalıkları olmuş ise bu dal mantarı veya kök mantarı olabilir eğer erken farkına varmışsanız mantar giderici ilaçlar ile ilaçlanıp bitkimizi kurtarabiliriz. Fakat mantar ilerlermiş ve geç farketmişseniz sararan veya bozulan bölgeler kesilerek yine mantar ilacı kullanılır ve iyi bir bakımla bitkimiz kurtulur.
kök kısımlarında yaşayan haşere, kurt, böcek ve karınca gibi canlılar eğer zarar vermiş ise kök kısımları veya gövdede ısırılan yenmiş bölgelerden anlaşılır bu canlılar ile doğal yöntemlerle veya bazı ilaçlar ile mücadele edilir.
Nematod henüz ülkemizde Ejder Meyvesi yetiştiriciliğinde karşımıza çıkmış bir hastalık değildir. Fakat yurt dışında bazı bölgelerde yetiştiricilik yapan üreticiler uluslararası paylaşımların olduğu web sitelerinde karşılaşıldığı görünen bir sorundur. Nematod gibi bir hastalık ile mücadele henüz dikim yapılmadan arazi boş iken yapılmalıdır yani önlem daha dikim yapılmadan alınırsa büyük sorunlarla karşı karşıya kalmamış oluruz. Ziraat mühendisleri gibi uzman arkadaşlardan dikim yapılmadan önce destek almanız büyük sorunlardan kurtulmanıza sebep olacaktır.
Bir Yorum Yapın