Ejder Meyvesi PİTAYA Gübreleme

gubreleme

Bu yazımızda pitaya için gübre kullanımının önemi ve kullanımı hakkında bilgiler paylaşmaktayız. Bitkilerin dengeli beslenebilmesi için Potasyum, Fosfor, Azot ve daha bir çok elemente ihtiyacı vardır. Bunlar tüm bitkilerin olduğu gibi Ejder meyvesinin de en çok ihtiyaç duyduğu besin maddeleridir ve genel olarak tarım topraklarımızda yeterli derecede bulunmamaktadır.

Yağmurlarda ve sulamalarda toprağa sızan sular ve bitkilerin beslenmesi bu besin maddelerini topraktan uzaklaştırmaktadır. Bu birbirini kovalayan uygulamalar sonucunda TOPRAK fakir düşer ve bitkilerimizi yeterince besleyemez. Bu neden dolayı aynı toprak gerekli takviyeler yapılmadan bir üründen sürekli aynı kalitede ürün alamayız bunu önüne geçmek GÜBRELEME ile olur.

BİLİNÇSİZ GÜBRE KULLANIMI 

Uzmanlar tarafından yapılan bir çalışmaya göre Çiftçilerin ve üreticilerin yüzde 33’ü gübre ölçüsünü belirlerken kendi tecrübesine ve bilgisine göre uygulamaktadır. Gübre ölçülerini Toprak Analizi sonuçlarına göre uygulayan üreticilerin oranı sadece yüzde 13’tür. Toprak Analizi yaptırdığını ilgili makamlara bildirenlerin oranı yüzde 53 olup, üreticilerimizin yüzde 72’si ekonomik olarak daha güçlü olsalar çok daha fazla gübre kullanacaklarını beyan etmişlerdir.

Üreticilerimizin yüzde 57’si tarımsal anlamda üretimi artırmak adına daha fazla gübre kullanmaları gerektiğini düşünmektedirler. Toprak ve bitki analiz sonuçlarına göre gübreleme çiftçi eğitim programlarının en başta gelen konularından olmalıdır.

GÜBRE NE ZAMAN VE NASIL VERİLMELİ ?

Gübreleme’den en iyi şekilde sonuç almak için Gübre’nin toprağa verilme şekli ve Zamanı çok önemlidir. Ayrıca Hayvan gübresi en az 1 yıl yanmış olacak içindeki asitler temizlenmiş olacak. Gübre vermek için hangi çeşidi ve hangi miktarı vermeyi bilmeniz yeterli değildir. EN DOĞRU Şekilde ve DOĞRU ZAMAN’DA toprakla buluşması gerekir.

GÜBREYİ HANGİ ZAMAN VE NASIL KULLANMALIYIZ ?

Normalde birçok gübre çeşidi vardır fakat biz Ejder meyvesi için sadece yanmış hayvan (inek) gübresi kullanmaktayız. Gübrenin verim şekli hayvan gübresi direk fidanların kök kısımlarına toprak üzerinden verilir . Gübrenin uygulama zamanına gelecek olursak …

* Bölgemizin İklimine

* Toprağımızın karakterine

* Gübreleme yapılacak bitkinin cinsine ve gübre türüne değişkenlik göstermektedir .

Aslında bütün meselemiz bitkimizin ihtiyaç duyduğu zaman ona gerekli olan besin maddelerini sağlamaktır . Bu sebeple bazı bölgelerimizde yetiştiriciliği yapılan bitkiler için verilmesi gerekli olan gübre tamamı bir defada ve dikim işlemi yapılırken verilir.

Fakat bazende tam tersi bu gübre miktarı bölümler halinde bitkinin farklı gelişme dönemlerinde bir kaç farklı periyotlar halinde verilmektedir. Gübreleme işlemi bitkinin ihtiyaç duyduğu zamandan önce veya sonra verilirse bitkimize faydası büyük ölçüde azalır. Bu durumdan kaynaklı çeşitli farklı bölgelerde gübre verme zamanı konusunda herkes için geçerli olan tek bir zaman dilimi vermek çokta mümkün değildir.

EJDERMEYVESİ PİTAYA için gübreleme akdeniz ve ege ikliminde yetiştiği için ve yazları aşırı sıcak geçtiği için Yanmış Hayvan Gübresini şubat ortası ve mart sonu aralarında vermek en verimli ve faydalı zaman dilimidir .

toprak görsel 1

Ejder meyvesi için FOSFOR Gübresi Kullanımı …

Fosforlu Gübreler genellikle ekimden veya dikimden hemen önce kullanılmalıdır. Daha erken verilmesi durumunda Toprak içerisinde dönüşüm geçireceği için bitkimiz faydasını görmeyecektir. Daha sonra kullanımı için bitkinin verimi ve ihtiyacı doğrultusunda kullanımı yapılmaktadır.

Ejder meyvesi için AZOT Gübresi Kullanımı …

Azot karışımlı gübreler çok fazla hareketli karışımlar oldukları için aşırı yağmurlarda veya bitkiyi sulama esnasında yıkanarak veya gaz halini alarak uçmak sureti ile kayıba uğrayabilen bir türdür. Bu tür kayıplara uğramamak adına bitkiye azot gübresi bir defada dikim esnasında verilmemesi daha doğru olur. Bunun aksine bitkinin ihtiyacı olduğunda toprakta hazır bulunması adına gerekli olan azot miktarını bitkimizin büyüme dönemlerinde bir kaç kısım halinde bölünerek verilmesi daha faydalı olacaktır.

Ejder meyvesi için POTASYUM Gübresi Kullanımı …

Topraklarımızda gene olarak potasyum miktarı düşüktür ve potasyum eksikliği oluşur. Dikmimden önce Toprak Analizi yaptırarak bu eksikliği tespit etmek ve Potasyum takviyesi vermek gerekir . Bu gübrede Dikim ve Ekim Öncesi verilmesi gerekir fakat daha sonra bitkinin ihtiyacına göre tekrar verilebilir. Pitayada Potasyum Eksikliği nasıl olur görüntüleri aşağıya ekliyorum …

Ejder Meyvesi için LEONARDİT Kullanımı …

Leonardit tüm gübrelerin görevini üstlenmiş diyebileceğimiz ayrıca verdiğimiz diğer organik gübrelerin bitki geçişini üstlenen ve güçlendiren bir organik gübre çeşitidir. Leonardit 70 Milyon yıl süre bir hümifikasyon sürecinin sonunda ortaya çıkan linyit kömüründen okside olmuş formdur. Leonardit kaynaklı hümik asit çeşitleri çok uzun süre etki göstermektedir. Azot gibi besini kuvvetli maddeler ile rekabete girmezler. Organik tarımda güvenle kullanabileceğiniz yol arkadaşınız dır. Doğal bir madenden üretilen humik asit, Fulvik asit ve organik madde bulunduran Toprağın tansiyonunu (PH) dengeleme özelliğine sahip güçlü  bir toprak düzenleyicidir.

Aşağıda incelediğinizde humik asit fulvik asit kaynağı olarak leonarditin en fazla içeriğe sahip olduğu görülmektedir.Doğal maden olarak üretilen humik + fulvik asit + organik madde içeren ve toprak tansiyonunu (PH) dengeliyen bir toprak düzenleyicisidir

potasyum 2potasyum 1

Telefon Yol Tarifi WhatsApp