Ejder Meyvesi (PİTAYA) Sulama

pitaya sulama

Tarımda Modern Sulama ve Önemi 

Tarımda Sulama bitkilerin ihtiyaç duyduğu ve yağan yağmurlarla karşılanmayan suyun toprakta bitkilerin kök etrafına gereken yere ve zamanda farklı yöntemler ile suyun verilmesidir. Sulamada en önemli ilke tarla başına veya sera başına kadar getirilmiş suyun, en az kayıpla bütün bitkilere Üniform bir şekilde verilebilmesidir.

Sulamada bir çok yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden birisinin seçimi Tarlanın tesviyesinin düzgün olup olamaması, mahsulün cinsine , Toprağımızın fiziksel ve kimyasal özelliklerine , Sulama suyunun kalite ve miktarına göre , Çiftçinin alışkanlıklarına , Bazı sulama yöntemlerinin daha fazla yatırım gerektirmesi çiftçinin durumuna ayrıca bölgemizin Rüzgar , Yağış , Sıcaklık , Oransal nem gibi İklim koşullarına bağlı olmaktadır.

Tesviyeli bir arazide tüm yöntemler kullanılabilirken , Tesviyesiz bir arazide genelde Yağmurlama sulama eğer şiddetli rüzgarlı bir bölge ise Damlama sulama veya Karık sulama daha uygun olacaktır.

GÖRSEL4

Sulama Yöntemleri 

1)  Yüzey Sulama Yöntemleri Tarlanın konumu şekli vb faktörlere göre değişkenlik gösterir.

2) Yağmurlama Sulama Yöntemi bu yöntemde suyu doğal yağmurlama halinde bitkilerin veya ürünlerin üzerine serpilmek suretiyle uygulanır.

3) Mini-Spring Yöntemi yağmurlama sulama ve damlama sulama arası bir uygulama şeklidir Su ince borular ile dağıtılır küçük yağmurlama başlıkları kullanılarak araziye dağıtımı yapılır. Sabit bir kurulum değildir ihtiyaç halinde toplanabilir.

4) Toprak Altı Sulama Yöntemi bu yöntem Sun’i yollardan toprak altına su verilmesi tabanda su seviyesini düzenlemeyi hedefler . Toprak altı sulamada su seviyesi kök bölgelerinde hava ve suyun miktarını en iyi düzeyde kombine edilecek yükseklikte muhafaza edilir.

5) Damlama Sulama Yöntemi Damlama sulama toprak üzerine veya toprağın biraz altına yerleştirilmiş küçük çapta boruların yardımı ile suyu toprak yüzeyine veya içine veren bir sistemdir . Bu sistemde Borular ile kurulan sistemler ile su istenilen bölgelere ve istediğimiz bitkiye kadar götürülmektedir. Bir diğer faydası bitkilere verilmesi gereken veya verilmek istenen gübreler ve elementler de bu sistem sayesinde düzeyli ve daha rahat bir şekilde uygulanmaktadır . Kısacası sistemin esas amacı bitkilerimizin ihtiyaç duyduğu su ve gübre miktarını optimum seviyede tutabilmektir.

Ejder Meyvesi İçin En Uygun Sulama Sistemi Nedir ?

Ejder Meyvesi tıpkı tüm diğer bitkiler gibi susuz yaşayamaz. Ejder meyvesi Kaktüs ailesinden gelen bir bitkidir her ne kadar tropikal ve nemli ortamları sevse de sulama yaparken düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Aşırı Sulama Ejder Meyvesi için zararlıdır şekilsiz gelişim gösterir, kök kısımların dan çürüme yapar ve hatta aşırı sulama devam ederse ölebilir de . Susuzluğa her ne kadar dayanıklı olsa da Düzenli olarak Sulama gelişim için Meyve Kalitesi için Hayati önem arz eder.

Ejder Meyvesi için en ideal sulama yöntemi Damlama Sulama su ihtiyacı hayati önem arz eder fakat aşırı sulama kök kısımların sürekli nemli ve ıslak kalması köklerin ve gövdenin çürümesine yol açar bitkimize zarar verirken verimi etkiler ve bazı durumlarda bitkiler ölebilir de.

Sulama için genellikle Yazın üzeri meyveli iken  haftada bir sağlam sulama yapılması önerilir 2,3 saat kadar damlama uygundur. Bu durum kışın değişir kışın 15-30 günde bir, 1 saate yakın sulama yeterli olacaktır. Ejder Meyvesi ağaçları gövdesi yüzde 85 sudan oluşmaktadır bundan dolayı düzenli ve gerektiği kadar sulama yapmak önem arz eder. Ayrıca Ejder Meyvesinde sulama olayı tamamen toprak yapısına göre değişmektedir aşırı killi ve fazla su tutan topraklarda aşırı sulama hastalık sebebi olmaktadır. Bu tür topraklarda Ejder Meyvesine uyumlu şekilde toprak elden geçirilir ve özel karışımlar ilave edilir.

Ejder Meyvesi Ne Sıklıkla Sulanır ?

Ejder Meyvesi sulama sıklığı ve miktarını belirleyen en önemli faktörlerden en önemlisi Toprak yapısı bir diğeri yaz ve kış ayrımı. Aslında kaktüs olan Ejder Meyvesi bilindiği üzere suyu çok sever fakat suyun verilme sıklığı ve miktarı verim açısından ve hatta bitkinin sağlığı açısından büyük önem arz eder.

Genel olarak yazın sulama güçlü bir kaynaktan gelen su ile haftada bir kere olmak üzere ortalama 2 saat şeklinde yeterli olmaktadır. Kışın ise çok aşırı su ihtiyacı duymayan Ejder Meyvesi 20 gün hatta 30 günde bir sulama en fazla 1 saat yeterli olacaktır. Ejder Meyvesi dalları üzerinde kökler salan bir bitki olduğu için havadaki nemden beslenen bir bitki türüdür.

Daha geleneksel olarak sulama ihtiyacını anlamak aslında çok kolaydır Ejder Meyvesi bitkisinin kök kısımlarından Toprağı el ile kontrol ederek 3-5 cm derine bakmak şartı ile eğer kuru ise sulama ihtiyacı vardır özellikle yaz aylarında. Yüzeysel toprak kısımlarının kuru olması bizleri yanıltabilir yüzey her ne kadar kuru görünse dahi köklere doğru bir miktar derinden kontrol edilince eğer nemli ise sulama ihtiyacı yoktur tamamen kuru olduğu zaman sulama yapılabilir.

Ejder Meyvesine uygun Toprak karışımları nelerdir ?

1)  Pomza kumu kök kısımlarında aşırı su tutumunu önler toprağı yumuşak tutarak köklerin rahat gelişmesini sağlar ve bitkinin demir ihtiyacını belirli ölçüde karşılar.

2) Toprak düzenleyici olarak Leonardit kullanılır. Toprağın yumuşak kalmasını sağlar ayrıca topraktaki organik maddeleri ve elementleri bitkinin daha kolay almasını sağlamaktadır. Toprağın PH dengesini sağlar.

3) İyi yanmış ve Fermente olmuş hayvan gübresi ilave edilir bitkilerin ihtiyaç duyduğu organik maddeleri sağlayacaktır.

pitaya1

Fidan ve Meyve Siparişi için www.egzotikmeyvesepeti.com

Detaylı bilgi ve Danışmanlık için bize Ulaşabilirsiniz 

Telefon Yol Tarifi WhatsApp