Ejder meyvesi ya da bilinen diğer adı ile pitaya, dışı kabuklu içi ise yumuşak ve çekirdekli bir yapıya sahip olan ve soyularak tüketilen egzotik bir meyve çeşididir.
Yılın belirli zamanlarında dikilen ve belirli zamanlarında hasat edilen bu meyvenin, ülkemizde tüketiminin yaygınlaşması ile birlikte yetiştiriciliğine artan ilgi de gözle görülecek derecede artmıştır. Daha öncesinde genellikle ithal olarak ülkemize gelen pitaya, ikliminin elverişliliği nedeniyle Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilebilmektedir.
Ejder meyvesi egzotik bir meyve çeşidi olduğundan başlangıçta verimli tohumunun bulunmasının zor olduğu düşünülebilir. Pitaya tohumunun verimli olup olmadığı ancak birkaç yıl sonraki hasat döneminde anlaşılır. Bu nedenle bu alandaki güvenilir ve tecrübeli yetiştiricilerden almanız önemlidir.
Egzotik Tarım olarak sağlıklı ve verimli tohum imkanımız da mevcuttur. Ayrıca pitaya yetiştirme ile ilgili aklınızdaki tüm sorular için danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya Ne Zaman Ekilir?
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olması nedeniyle, hava sıcaklığının çok düşmediği bölgelerde, sıcak mevsimlerde yetiştirilmeye elverişlidir. Ejder meyvesinde yıl boyunca mevsim fark etmeksizin dikim yapılabilirken, verimli bahçeler için ilkbahar ve yaz aylarında dikim yapılabilir. Bunun sebebi ejder meyvesi ülkemizdeki Mayıs ve Ekim ayları arasındaki dönemde en verimli şekilde olgunlaşır.
Her mevsim ekimi ve hasadı yapılabilen bu meyvenin sevdiği sıcaklık, ortalama 20- 25 derece aralığıdır. Bu sıcaklık koşulları da ülkemizdeki ilkbahar ve yaz mevsimlerine denk gelmektedir. Bu nedenle verimli ve sağlıklı koşullarda pitaya yetiştirmek için bu mevsim aylarını tercih etmenizi öneriyoruz.
Ejder Meyvesini Evde Yetiştirmek Mümkün Mü?
Ejder meyvesinin tüketiminin artması ile büyük yetiştiricilik faaliyetlerinin yanı sıra evde yetiştirmek isteyenler için de birçok yöntem bulunuyor… Bu meyve türünü evinizde ya da balkonunuzda saksılarda yetiştirebilmeniz mümkün. Ancak bu yetiştirme sürecinde dikkat etmeniz gereken birçok püf nokta bulunuyor. Bu püf noktalar ise genel olarak şu şekilde;
- Ejder meyvesini tropikal bir bitki olması ve kaktüsgiller ailesine ait olması nedeniyle kumlu bir toprakta yetiştirme özen göstermeniz gerekebilir.
- Ejder meyvesi, ihtiyacından fazla su verildiği halde kolaylıkla çürüyebilen bir meyvedir. Bu nedenle bitkinize verdiğiniz su oranına ve delikli bir saksının içerisinde yetiştirmeye dikkat etmelisiniz.
- Ejder meyvesi yetiştiriciliğiniz ile ilgili en önemli aşamalardan biri olan çimlendirme aşamasında tohumlarınızı incitmemeye özen göstererek nemli bir kağıt havlu içerisinde bir gün gibi bir süreyle bekletmelisiniz.
- Çimlenme süresinin yaklaşık yirmi ila otuz gün arasında süreceği tahmin edilen ejder meyvesinin bu süre içerisinde bulunduğu ortamda her zaman nemli kalmasına özen göstermelisiniz.
- Delikli bir saksıya aktardığınız bu aşamada eldiven kullanmanız ve tohumları incitmemelisiniz.
Bu koşullara dikkat ettiğiniz ve sizlere ileteceğimiz verimli tohumları kullandığınız sürece kendi ejder meyvelerinizi yetiştirebilirsiniz.
Ejder Meyvesi Pitaya Hangi Sıcaklık Koşullarında Yetişir?
Tropikal bir meyve çeşidi olan ejder meyvesi, her iklim ve sıcaklığa elverişli değildir. Genellikle sıcak bölgeler ve Ekvator kuşağı üzerinde yetişen ejder meyvesi, ülkemizin sıcak bölgelerinde de yetişebilmektedir.
Uzun yıllardır ejder meyvesi üreticiliği yaptığımız ülkemizde, ejder meyvesi için en uygun hava koşulları genellikle Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır.
Ancak farklı bölgelerde ve evde yetiştirmeyi düşünüyorsanız tecrübelerimiz doğrultusunda sizlere bitkinin bulunduğu ortamın 15 derecenin altına düşürülmemesini önermekteyiz. En ideal sıcaklık olarak belirlenen 25 derecede ise ejder meyveniz en verimli hali ile meyve verecektir.
Ejder Meyvesi Üreticiliği Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Ejder meyvesi dayanıklı bir meyve olsa da yetiştiriciliği süresince karşınıza farklı olumsuz durumlar çıkabilir. Bu olumsuz durumlarla karşılaşmamak için neler yapabileceğinizi sizler için listeledik;
- Sıfır derece altı ve kırk derece üstü hava durumlarında hassas olacak ve zarar görecek olan ejder meyvesini bu gibi hava şartlarından uzak tutmanızı tavsiye ederiz.
- Yetiştirdiğiniz kum ile ilgili de belli noktalara dikkat etmeniz gereken ejder meyvesi, kumlu bir toprakta yetiştirilmelidir. Az su tutan kumlu bir toprağa ihtiyacı olan ejder meyvesi farklı türlü topraklarda zarar görebileceğinden kumlu bir toprakta yetiştirmenizi öneririz.
- Hermafrodit olan ve yalnızca gece çiçek açan ejder meyvesi yetiştirirken tozlanma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz, özellikle böcekler ve yarasalara karşı dikkatli olmanız ve bitkinizi buna göre uygun bir ortamda yetiştirmelisiniz.
Bu alanda daha fazla sorularınıza yanıt vermek için Egzotik Tarım olarak danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
Bir Yorum Yapın