TOPRAK ANALİZİ NEDEN GEREKLİDİR ?
Toprak Analizi her hangi bir bitki dikimi düşündüğünüz arazi için GÜBRE ve ELEMENTLERİN ihtiyacını ayrıca bu ELEMENTLERİN ve GÜBRENİN ihtiyaç derecelerini (düzeyini) belirleyen bilimsel bir yöntemdir.
Bu toprakta yetiştirmek istediğiniz bitkinin Gübre, Miktar ve Cinsini belirlememizi sağlayan tek etkili yöntemdir. Bir Topraktan Özellikle birim alandan verimin daha Yüksek ve Kaliteli ürün elde edilmesi ve bu ürünlerin yüksek, kaliteli verimliliğin devamı için gereklidir.
TOPRAK ÖRNEĞİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN’LER
Toprak örneği alım öncesinde arazi gezilir toprak ve arazi özellikleri ortalama olarak belirlenmelidir. Nedeni ise toprak yapıları bölge bölge, yer yer ve hatta aynı arazi içerisinde bile değişkenlik gösterir.
Bu nedenden ötürü örnek alınacak yer, açık renk veya koyu renk, meyil veya yükseklik, türü (kumlu killi veya tınlı), Derinlik (yüzey orta derin gibi), ve buna benzer bir çok etken vardır detaylıca incelenmelidir. Tüm bu özellikler arasında büyük ve ciddi farklar var ise arazi bölümlere ayrılıp bölüm bölüm örnek alınmalıdır.
Farklı olan bölümlerden tek bir örnek yeterli olmaz ve yapılan analiz sonucu çok fazla etkili olmayacaktır. Bu durumlarda yapılan analiz sonuçlarına göre verilecek olan element ve gübreler yanlış uygulamalara yol açabilir.
TOPRAKTAKİ pH NEDİR ?
Toprak PH derecesi Toprak Analizi sonrası alkalinte veya asiditesi ölçümümüdür. Toprağın pH ölçümü 1-14 arası bir ölçekle ölçülür, 7 derecesi NÖTR işaretidir, 7 derece altındaki oranlar asitli veya ekşi Toprak türü olarak düşünülür, 7 Üzeri dereceler ise Tatlı veya Alkali Toprak türü olarak değerlendirilir.
Son yıllarda toprak verimliliğinin artması adına BİRİM alandan daha yüksek ve daha kaliteli verim alabilmek adına bir çok bilimsel araştırmalar ve çalışmalar yapılmaktadır. Öncelik olarak TOPRAK ve BİTKİ Analizizine bağlı olarak Gübre kullanımları tavsiye edilmektedir.
GIDA TARIM ve HAYVANCILIK Bakanlığı bu konuda çiftçiler için verilen destekler bu hedeflerinin gerçekleşmesi adına etkin bir araç olarak kullanılıyor ve TOPRAK ANALİZLERİ sonucuna uygun gübreleme programları çoğalmaktadır.
Özet olarak Ejder Meyvesi bakımı ve yetiştiriciliği aslında çok kolaydır ama önemli olan ve gerekli girişimler ve bakımlar yapıldıktan sonra . Eğer her şeyi kuralına uygun yapılırsa kolay bir bakımla düşük işçilik ile gayet Yüksek bir kazanç elde etmek hiçte zor değildir.
Daha fazla detay Danışmanlık ve fidan siparişi için bizlere ulaşabilirsiniz.
Bir Yorum Yapın