Ejder Meyvesi (PİTAYA) Yetiştiriciliği

pitaya1

Ejder Meyvesi ‘nin Türkiye de Yetiştiriciliği

Ejder Meyvesi diğer bir ismi ile Pitaya dünya genelinde uzun yıllarıdır üretilen bir tropikal meyve türüdür. Ana vatanı Orta Amerika olmasına rağmen en çok üretildiği ülkeler Asya ülkeleri , İsrail , Avustralya ve ABD ülkeleridir. Pitaya tek başına ayakta durabilme özelliğine sahip olan bir tür olmadığı için tahta veya başka bir aparat ile desteklenir veya ağaçlara duvarlara tırmanarak ve gövdesinden saldığı kökler ile tutunarak ilerlemektedir.ejder meyvesi fiyat

Meyveler pembe ve dikensiz bir dış kabuğa sahiptir . Kabuğu üzerindeki solungaçlar ejderhaya benzediğinden dolayı Ejder Meyvesi olarak isimlendirilmiştir . Meyve kabuğu pembe kırmızı sarı gibi renklerden oluşur iç etli kısmı bolca çekirdek (tohum) barındırır ve bu çekirdekleri ile beraber tüketilir.

 Ejder Meyvesi İklim İsteği

Ejder Meyvesi Tropikal iklimin bir meyvesidir bundan dolayı uç sıcaklara karşı hassastır. Pitaya 0 derece altına düşen ve 40 derece üzeri sıcaklara karşı hassastır gerekli önlemler alınmaz ise ölmektedir.

pitaya diyet 1

Yüksek sıcaklarda Yeşil olan etli kısımların kabarması sararması ve çatlaması gözlemlenir Düşük derecelerde ise 0 altında olan bitkinin sararması sıvılaşması iken Aşırı derece soğuklarda gövde tamamen sıvılaşır ve bitki muhtemelen ölür.

45 – 50 Derecelerde ise bitkinin gelişimi yavaşlar ve sıcağa bağlı etkileşimler oluşur ayrıca çiçeklenme zamanı olur ise çiçekleri döker ve verim düşer uzun süre bu yüksek sıcağa maruz kalan bitkiler ölmektedir .  Bu nedenlerden dolayı ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde ve bu iklimlerin geçiş bölgelerinde Örtü Altı denilen Sera ortamında yetişmektedir .

Ejder Meyvesi Toprak İsteği 

Ejder Meyvesi drene edilmiş az miktarda kumlu topraklarda çok iyi gelişim göstermektedir. Taban suyu yüksek , Killi olan ve Ağır topraklarda gelişim daha yavaş olur ayrıca bu tarz topraklarda köklerde veya gövdede çürümeler meydana gelmektedir . Bu etkenlerden dolayı iyi drene edilmiş hafif kumlu su tutmayan topraklar tavsiye edilir. Özellikle ilk dikimden önce toprağı yanmış hayvan gübresi, Pomza kumu, Leonardit yüzde 50 lik ve istenirse cocopeat  ile zenginleştirmek Ejder Meyvesi ve gelişimi için çok önem arz etmektedir.

toprak görsel 1

Ejder Meyvesi Tozlanma

Ejder Meyvesi Çiçeği Hermafrdoit yapıya sahiptir bu yapıdaki çiçekler sadece gece çiçek açmaktadır . Çiçekler sarı , beyaz ve pembe gibi renklerde açmaktadır ve 30 cm civarında olurlar . Tozlaşma bazı böcekler , Kelebekler veya yarasalar tarafından gerçeklemektedir.

pitaya arı

Bazı bölgelerde bu canlıların az olması tozlaşmada eksiklik olduğu için meyve tutumunda düşüklük olmaktadır. Ejder Meyvesinde kendine kendine tozlayan ve bunu kendi kendine yapamayan cinsler mevcuttur. Güneydoğu Asya’da  bölgelerinde yetişen pitaya çeşitleri genelde kendi kendine tozlayan çeşitlerdir fakat Amerikada bulunan çeşitler kendi kendine tozlayan cinsler daha fazladır.

Ejder Meyvesi Üretimi 

Ejder Meyvesi dikimden sonra çok hızlı gelişen bir yapıya sahiptir. Dikimden bir yıl sonra meyve başlar dikimden 3 yıl sonra ise tam kapasite verime ulaşır. Yapılan çalışmalara göre dikimden ikinci yılda dekar başına 1,5 tona kadar meyve alınabilmektedir. Tam olgunlaşıp tam kapasite meyve verimine geçen bir Pitaya bahçesi dekar başına 3 tona kadar hasat verebilmektedir.

ejder beyaz görsel

Meyve kalitesi çeşide bağlı olarak değişmektedir diğer bir etken bakım sulama budama gübreleme gibi etkenlerdir fakat en büyük etken hasat zamanıdır . Pitaya gerekli bakım yapılır ise 20 – 30 yıl gibi uzun bir ekonomik ömre sahiptir .

Ejder Meyvesi Hastalık ve Zararlılar 

pitaya haşere4

Ejder Meyvesi bitkisi nispeten hastalık ve zararlılardan uzak bir yapıya sahiptir. Nadiren de olsa yaprak bitleri veya Mantar hastalıkları ve bunlara benzer durumlar ile karşı karşıya gelinmektedir ancak bunlar ile kolayca başa çıkılabilmektedir. Başka zararlılardan bitkiye zarar verenler Salyangozlar ve Çekirgeler gibi türler bitkinin yumuşak dokusunu kemirerek veya emme yolu ile bitkiye zarar verirler . Bu durumlar bitkiyi öldürmez fakat müdahale gerekir bitkinin sağlıklı gelişimi için .

pitaya haşere 3

Pitaya bitkisinin başka zarar görme nedenleri ise Aşırı sıcak , Direk güneşe maruz kalma , Kötü toprak çeşitleri , Verimsiz ve işlenmemiş toprak veya aşırı sulama gibi durumlar bitkilerin strese girmesi için başlıca nedenlerdir.

Ejder Meyvesi Çoğaltılması 

Ejder Meyvesi çelikleme yöntemi en çok uygulanan ve en kolay yöntemdir. Bitki çok hızlı gelişim gösterdiğinden izin verildiği taktirde bir daldan 10 dan fazla sürgün verecektir ve bu sürgünler istediğimiz büyüklüğe ulaştığında fidan üretiminde kullanılmakta dır. Bu yöntem ile bir sezonda  bitki sayımızın en az 10 katı fidan üretmek mümkündür.

PostPlus1581794494820

Gerekli sertliğe ve uzunluğa ulaşan sürgünler kesilip uygun ortama dikilir ve köklenmeye bırakılır. Dikimi yapılan dalların çürümemesi için ilk 1 hafta aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Hızlı köklenmesi için en uygun dikim zamanı ilkbahar ve yaz dönemidir .

Bir diğer yöntem ise tohumdan çoğaltma yöntemi . Ejder Meyvesi tohum canlılığı bakımından çok zengin bir meyvedir. Fakat tohumdan üretim meyve verme süresini ve gelişmesi çok uzun zaman aldığı için pek tercih edilen bir yöntem değildir.

Ejder Meyvesinin Türkiye deki Durumu 

Ejder Meyvesi ülkemizde henüz hem üretici hemde tüketici tarafından çok fazla bilinen ve tanınan bir meyve konumunda değil . Türkiye deki üretim şuan ki mevcut hali ile Ülkemizin pazarlanabilir miktarının henüz çok çok altındadır . Bu yetersiz alanın bir kısmı halen ithalat yolu ile karşılanmaktadır .

Ülkemizde halen üretimin çok az olması ve ithalat yolu ile gelen meyvelerin maliyet  açısından çok yüksek olması Meyvenin satış fiyatlarının da yükselmesine sebep olmaktadır. Meyve ülkemizde üreticiden adet 10 -15TL arasında alınmaktadır. Pazar , manav veya marketlerde satışı 20-30 tl civarı olmaktadır.

Ejder Meyvesi Dekar Başına Verimi 

Dikimden 1 yıl sonra verime başlayan Ejder Meyvesi 2. yılında 2000 bin ila 3000 adet meyve vermektedir buda ortalama 10 TL den varsayarak 25,000 TL gibi gelir demektir . Üçüncü yılında ise dekar başı ortalama 5000 bin ila 7000 adet meyve alınabilmektedir buda yine 60.000 bin TL gibi bir gelir demek oluyor.

pitaya foto1

İlk dikimde sera maliyeti fidan dikimi ve gerekli diğer malzemeler göz önüne alındığında yüksek gibi görülse de aslında yatırımını çok hızlı geri çeviren bir yatırım . Ayrıca yetiştiriciliği sırasındaki maliyetler ve masraflar oldukça düşüktür. Çok yoğun mücadele gereken bir hastalığın yada zararlısının olmaması , Sulama ve Gübreleme gibi ihtiyaçlarının çok az olması işletme giderlerini minimum seviyeler indirmektedir.

Fidan ve Meyve Siparişi için www.egzotikmeyvesepeti.com

Detaylı bilgi ve Danışmanlık için bize Ulaşabilirsiniz 

Telefon Yol Tarifi WhatsApp