Ejder Meyvesi Serada Yetişir Mi?
Ejder meyvesi Pitaya, günümüzde farklı bölgelerde ve ülkelerde yetiştirilmekte olan bir meyve çeşididir. Bu meyvenin üretimi artık ülkemizde de yapılmaktadır.
Adana, Hatay ve benzer Akdeniz illerinde ejder meyvesi yetiştiriciliği sera yardımıyla gerçekleştirilir. Peki Ejder meyvesi pitaya serada yetişir mi? Serada yetişen meyve ne kadar sağlıklı?
Sera, sadece ejder meyvesi için değil günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz meyve ve sebzelerin üretimi için de tercih edilir. Üretim sırasında kullanılan bu seralar, yetiştirilecek olan bitki için doğru üretim ortamının sağlanmasına yardımcı olur. Bu sebeple serada yetişen ejder meyvelerinin tadı ve sağlığı açısından herhangi bir eksisi bulunmaz. Bu sayede ejder meyvesini, verimli topraklarla harmanlanmış seralarda yetiştirebilmek mümkündür.
Ejder Meyvesi Pitaya Serada ve Saksıda Yetiştirmek
Ejder meyvesi pitaya sera topraklarında ve sera içerisinde bulunan saksılarda yetişmeye uygundur. Bu meyve, tohumdan yeşerebileceği gibi saksıda da filizlenebilir ve bir ağaç olabilir. Dragon meyvesi olarak da adlandırılan bu bitkiyi serada ve saksıda yetiştirmek için atılması gereken birçok adım bulunur. Bu adımlar genel olarak şu şekildedir;
- Öncelikle doğru sera kurulumunun gerçekleştirilmesi gerekir,
- Her bitkide olduğu gibi ejder meyvesi pitayada da öncelik olarak doğru üretim alanını oluşturmak gerekir.
- Bu aşamada doğru toprak seçimi ve doğru saksı seçimleri yapılmalıdır.
- Gübre ve benzer yardımcı yetiştiriciler satın alınmalı ve kullanıma hazır hale getirilmelidir.
- Doğru ve verimli tohumlar alınmalıdır.
- Yeterli düzeyde su ve ışık sağlanmalıdır.
Genel olarak yukarıdaki adımlar uygulanarak serada ejder meyvesi yetiştiriciliği yapabilmek mümkündür. Ancak üretim sırası sadece bunlarla sınırlı değildir. Üretim süreci hakkında tüm detaylı bilgiler ve daha fazlası için danışmanlarımızdan faydalanabilirsiniz.
Serada Sarı Ejder Meyvesi Yetiştirmek
Ejder meyvesi, dünyanın her bölgesinde farklı şekillerde yetişmektedir. Genellikle kırmızı kabuğa ve beyaz iç kısma sahip olan ejderha meyvelerinin farklı bir türü de sarı olanlardır.
Sarı ejderha meyvesi, tat açısından farklılık yaratmaz. Ancak daha farklı bir dış görünüşe sahiptir. Bu meyvenin kırmızı değil de sarı kabuğa sahip olmasını sağlayan tek fark; toprağa dikilecek olan tohumdur.
Sarı ejderha meyvesi yetiştirmek için normal tohumlardan değil sarı ejder meyvesi tohumu satın almanız ve bunu toprağa dikmeniz gerekmektedir. Sarı kabuğa sahip olan bu meyve de diğer türleriyle aynı şekilde yetiştirilebilir. Bunun için farklı adımların atılmasına ya da farklı tekniklerin uygulanmasına gerek yoktur.
Ejder Meyvesi Yetiştirmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Ejder meyvesi yetiştiriciliği yapmak isteyen, bu meyveyi üreterek pazarlamak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken birçok püf nokta bulunmaktadır. Bu püf noktalar, kısa süre içerisinde meyvenin yetişmesine ve daha kolay bir şekilde pazarlanmasına olanak sağlar. Bu püf noktalar ise aşağıdaki gibidir;
- Verimli Topraklar Seçin
Toprak ne kadar verimli olursa yıl bazında üretilecek olan ejder meyvesi miktarı da artış gösterecektir. Bu sebeple öncelik olarak doğru bir toprak seçimi yapın. Sera ya da saksı fark etmeksizin en önemli püf nokta her zaman toprak.
- Kaliteli Tohumları Tercih Edin
Ejder meyvesi pitaya yetiştiricisi olmak isteyenlerin öncelik olarak tohum satın almaları gerekir. Doğru tohumu, güvenilir kişilerden almaya özen gösterin.
- Seranız Güneş Işığı Alsın
Her meyvede olduğu gibi ejder meyvesi de gün ışığına ihtiyaç duyar. Güneşten gelecek vitaminler ve mineraller, pitaya ağacının daha verimli bir şekilde meyve vermesine katkı sağlar.
- Ejder Meyvesi Ağacını Destekleyin
Ejder meyvesi ağacı, belirli bir sürecin ardından büyümeye başlar ve bu doğrultuda şekillenir. Tıpkı bir çiçek gibi ejder meyvesi ağacını da desteklemeniz gerekir. Bunu bir beton ya da tahta çubukla yapabilirsiniz. Dik bir şekilde yetişen ejder meyvesi daha sağlıklı bir büyüme ve meyve verme sürecinden geçecektir.
- Gübre Kullanın ve Sulamayı İhmal Etmeyin
Gübre, her bitkinin en önemli ihtiyacıdır. Bununla birlikte diğer tüm kaktüs çeşitlerinde olduğu gibi ejder meyvesinde de doğru bir şekilde sulama yapmayı ihmal etmeyin.
- Danışmanlık Alın
Özellikle çiftçiliğe yeni başlıyorsanız bilmeniz ve hakim olmanız gereken birçok nokta bulunmaktadır. Takıldığınız noktada ve öğrenmek istediğiniz her konu hakkında danışmanlık almayı unutmayın. Atacağınız herhangi bir yanlış adım atacağınız emeğin boşa gitmesine sebep olabilir. İhtiyaç duyduğunuz danışmanlık hizmetini bizden yani, Egzotik Tarım’dan alabilirsiniz.
Bir Yorum Yapın