Ejder Meyvesi Dondan Etkilenir mi ?
Son yıllar içinde yaşanan küresel ısınma olayları sonucunda iklimler’de bazı dengesizlikler yaşanmakta. Doğal afetlerinde sayı olarak ve şiddet olarak artmaktadır.Meyve ve sebze gibi gıdaların yetiştirildiği alanlar zaten soğuktan etkilenirken bu tür dengesiz hava şartlarında daha çok etkilenmektedir.
Ağaçlarda üşüme periyotları vardır bu durum baharda ve yazın bitkinin meyve verimini direk etkilemektedir. Zira bu üşüme periyotunu sağlıklı bir şekilde tamamlamayan ağaçlar verim düşüklüğü yaşar. Bu üşüme periyotlarını sağlıklı olarak tamamlanması için yaz bitiminde havaların yavaş yavaş mevsim normallerinde soğuması gerekir. Yavaş bir şekilde mevsim normalinde soğuyan havaya karşı bitkiler kendisini hazırlayacaktır. Bitkinin bünyesinde gerekli fizyolojik değişiklikler oluşarak kendilerini soğuk havaya hazırlayacaklardır.
1) SONBAHARI GİRİŞİ : Ağaçların kendilerini yeterince gelen soğuklara hazırlamamış olması oluşan aşırı soğuklardan SONBAHAR ERKEN DON olayı görülür.
2) KIŞIN TAM ORTASI : Her türlü ağaç ve bitkilerin dayanabileceğinden daha fazla soğuk oluşması (KIŞ ORTASI DON OLAYI )
3) İLKBAHAR : Ağaçların ve bitkilerin son derece faal ve tam duyarlı oldukları zamanda oluşacak ani hava değişimleri veya soğuk İLK BAHAR GEÇ DON OLAYI OLUŞUR .
Don olayları genelde Aralık ayı sonu ve Ocak ayı başlarında yaşanmaktadır fakat dengesiz hava şartların’dan dolayı farklı zamanlarda da don olabilir. Şubat ayında Cemrenin önce havaya , suya son olarak Toprağa düşmesiyle don olayı büyük ölçüde ortadan kalkmış olur.
Ejder Meyvesi Don Vurur mu ?
Ejder Meyvesi yapı olarak tam ağaç ayarında değildir kaktüs ailesinden olan bir bitkidir. Gövdesinin yüzde 80 i su olduğu için -1 ve altına düşen derecelerde çok çabuk don olaylarından etkilenir. 3 Yıllık Tecrübelerimizden yola çıkarak Ejder meyvesi bitkisi 0 derecenin altına düşen hava sıcaklıklarında tehlikeye girmektedir ilk etkisi taze filiz ve dalların uçlarında ve ortalarında sararmalar yumuşamalar ve çürümeler olacaktır.
Eğer aşırı don dan olmuş ise -5 ve üzeri bitkinin dalları gövdesi renk değişir ve çürümeler olur tabiri caiz ise çamurlaşır . Bu tarz yüksek don alan Ejder Meyvesi kurtarılması pek mümkün olmuyor.
Özellikle ilk 3 yılı önemli olan Ejder Meyvesi bu dönem içerisinde daha hassas olacaktır bu dönemi sağlıklı atlatan ağaçlar 25 – 30 yıl kadar yaşamaktadır. 3. yıldan sonra gövdesi kalınlaşan ve orta odunu sağlamlaşır sertleşir sonra gövdeden filiz veya tomurcuk vermez ve sarımsı kahverengi kabuk bağlar belirli noktalardan.
Ülkemizde Akdeniz ve Ege İklim şartlarında ve bu iklimlere benzer hava şartlarına sahip bölgelerde yetişen Ejder meyvesi Sera içerisinde Yetişmektedir. Açıkta yetişmesi pek mümkün değildir bazı üreticiler açıkta yetişen türler olduğunu iddia etmektedir fakat henüz açıkta başarılı sonuç alan olmamıştır. Açıkta olumsuzluklara direnerek hayatta kalmayı başaran bir Ejder Meyvesi hayatta kalmış olsa dahi verimli olmayacaktır.
Ejder Meyvesi Dona Karşı Alınacak Önlemler
Ejder Meyvesinin uzun süreli dona maruz kalması bitkiyi önlem alınmaz ise öldürecektir. Tüm bu etkenleri göz önüne alırsak Sera ortamı koruma sağlar fakat düşük soğuklarda – 1 ve altına düşen durumlarda Sisleme gibi veya Soba yakmak gibi Yöntemlerle Bitkilerimizi Koruyabiliriz tek başına sera ortamı yeterli olmayacaktır.
Başka farklı yöntemlerde kullanılabilir …
1) Yaz kış 17 derece civarları olan ve değişmeyen yer altı suyu ile sera dışından tünellerin üzerine yağmurlama yaparak dışarıdaki soğuk havanın ve Donun içeri girmesini engellemek olacaktır.
2) Sera içinden üst naylonun 1 metre civarı altından ikinci bir naylon daha gerilmesi iki naylon arasında bir hava perdesi oluşturmaktadır buda tepeden gelecek olan don olayını engellemekte faydalı olan bir yöntemdir. Yan taraftan da istenilir ise ikinci naylonlar çekilir ve yine ufak bir hava boşluğu olması yanlardan gelecek olan don olayının önüne geçmektedir.
3) Sera içerisine özel seralar için üretilen Soba kurulması da yine don olaylarından bitkilerimizi korumaktadır.
4) Tüm bu önlemlerin yanı sıra bitkiyi doğru bir şekilde besleyerek de yine don olaylarına karşı önlem alınabilir.
Daldan bitkilerimize Aminoasit ve Kalsiyum pompa ile verilmelidir.
Pitaya’da DON Olayı Etkileri …
Düşük dereceli donlarda taze uçların gördüğü zarar bu görselde ki gibi yaşanmaktadır.
Daha düşük dereceli don olaylarında görselde ki gibi bitkiler tamamen ölmektedir.
Fidan ve Meyve Siparişi için www.egzotikmeyvesepeti.com
Detaylı bilgi ve Danışmanlık için bize Ulaşabilirsiniz
Bir Yorum Yapın