Ejder Meyvesi (PİTAYA) Fosfor Elementi ve Önemi

EJDER FOSFOR

Tarımda önemli Elementler vardır bu elementler Makro ve Mikro Elementler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Makro Elementlerden olan FOSFOR bunlardan bir tanesidir. Bitkilerimiz için dikimden önce olmak üzere sürekli belirli aralıklarla kullanılması gereken FOSFORU yakından tanıyalım.

FOSFOR NEDİR ? FOSFOR NE İŞE YARAR ?

Fosfor nedir dediğimizde bir çoğumuzun aklına bir Vitamin olduğu geliyordur fakat değildir tam aksine bir MİNERALDİR. Canlıların hepsinde ve biz İnsanların Vücudunda bir çok mineral bulunmaktadır Fosfor bunlardan bir tanesidir . Hatta en çok bulunan minerallerden ikinci sırada gelmektedir.Doğamızda katı olarak bulunan Fosfor Bakteri ve Bitkiler Aracılığı ile canlılar alemine karışır.Fosfor bünyemizde çok hayati rol oynamaktadır. Fosfor enerji bakımında çok önemli bir faktördür hücremizdeki tüm enerji döngüsünü sağlayan elementlerden bir tanesidir .

EJDER FOSFOR1

Gelelim Ejder Meyvesi Pitaya için Fosfor Tıpkı insanlar ve tüm canlılar gibi Pitaya içinde gelişim ve yaşam için çok önemi vardır. Pitaya’nın dal oluşumu gövde oluşumu ve kök gelişimi için önemli bir rolü vardır FOSFORUN.

Toprakta zaten bulunan bir element olan FOSFOR bazı durumlarda toprakta bitkilerimizin faydalanamayacağı formlarda olabilir. Sebebi ise kalsiyum birleşikleri ve yüksek ph dengesi gibi toprakta bulunan magnezyum oranları yüksek olması ile alakalı olarak bu saydığımız elementler ile bağ kurabilirler ve etkisini bitkiye aktaramıyor olmalarından kaynaklanır.

Bu tür durumlarda toprak analizi yapılarak bu dengeler gözlemlenir ve bitki bu elementlerden faydalanamıyorsa dışarıdan müdahale gerekli olacaktır. Bu müdahale daha düşük ph lı gübre ve takviyeler kullanılarak bitkilerin FOSFORDAN faydalanması sağlanır. Bir diğer FOSFOR kullanım ihtiyacı ise bu Pitaya için gerekli olan bir ihtiyaçtır Pitayanın çiçeklenme dönemi öncesinde veya tohum oluşumu tomurcuk zamanları gibi dönemlerde yüksek seviyede FOSFOR ihtiyacı duyarlar.

FOSFOR EKSİKLİĞİ VE ETKİSİ ?

Tohum ve çekirdeklerde azalma belirtileri , canlı ve renkli çiçeklerin yerine cansız renkleri olan ve çelimsiz zayıf çiçek oluşumları durumlarında fosfor eksikliği var demektir.

Bu tür durumlarda fosfor takviyesi gerekmektedir fakat aşırı Fosfor uygulamasından da kaçınılmalıdır uzman kişiler veya ziraat mühendisleri tarafından ölçü ve zaman için bilgi alınmalıdır.

Aşırı fosfor yüklemeleri topraktaki diğer elementlerin mesela demir , çinko , kalsiyum vs bunların bitkiye geçmesine engel olur.Çiçeklenme döneminin öncesinde düşük ph’lı fosfor uygulaması bu olumsuz etkilerin önüne geçecektir.

Birde tam dersi durum sözkonusu yüksek FOSFOR kullanımı bazı sıkıntılara yol açmaktadır. Yüksek dozda kullanım Konsantrasyon, Çinko ve bir diğer Mikro besin elementlerinin alımını azaltır ve bitkide sıkıntılara yol açmaktadır. Bu nedenlerden dolayı her zaman uzman kişilerin ve aldığınız gübrelerin üzerindeki ölçülere uymakta fayda vardır.

EJDER FOSFOR2

Daha fazla detay destek ve sipariş için bize ulaşabilirsiniz .

Telefon Yol Tarifi WhatsApp