Ejder Meyvesi Güneşten Etkilenir mi ?
Dünyada yaşam kaynağı olan GÜNEŞ tüm bitkiler ve canlılar içinde yaşam ve sağlık için çok önemlidir. Dünya üzerine GÜNEŞİN yaymış olduğu enerji kapasitesinin 2.000.000’da sadece 1’i yeryüzüne kadar ulaşmaktadır.
Buna rağmen ulaşan bu çok ufak enerji bile dünyanın ihtiyaç duyduğundan kat ve kat fazlasını yüzlerce katından fazlasıdır. Güneş enerjisi ve tarım birbirini tamamlayan bir ikilidir güneşsiz bir tarım düşünülemez.
GÜNEŞİN BİTKİLERE FAYDASI …
Bitkilerin Güneş ışığı, Su ve Karbondioksit kullanımı kendilerine ait olan besini olan glikoz ve oksijen gazı üretimidir. Fotosentez olayının gerçekleşmesi için bitkide kloroplast ismi verilen maddeler bulunmalı. Bundan dolayı FOTOSENTEZ sadece bitkilere özel bir durumdur . Bitkilerde KLOROPLAST güneş enerjisini toplayan maddedir ve topladığı bu enerjiyi tabiri caiz ise depolarlar .
Depolanan bu güneş enerjisi Karbondioksit ve suyun bir çeşitlemesi olan GLİKOZA çevirmesinde kullanır. Güneş enerjisi bu temel besin maddesi içerisinde tutulan kimyevi enerjiye dönüşmüştür. Bu güneş enerjisini alan bitkiler meyvelerinin vitamin ihtiyacını karşılar lezzetini ve sağlığını bu enerjiden alırlar.
Yeterli miktarda güneş ışığı alan bitki sağlıklı yetişmektedir. Yeterli miktarda güneş ışığı alan meyveler ise daha lezzetli ve olgun olmaktadır.
AŞIRI GÜNEŞİN BİTKİLERE ZARARI
Sıcaklılar arttığı zaman bitkilerimizde güneş yanıkları oluşur ve bu işin yetiştiriciliğini yapan çiftçilerimiz Ekonomik bir kayıp yaşamamaları adına önlem almaları gerekmektedir. Bu güneş yanıkları tarım ürünlerinde verim ve kalite kayıplarına yol açar. Verim kaybının yanı sıra aşırı sıcak ve güneş veya aşırı soğuk ve don gibi olaylarda önlem alınmadığı takdirde bitkilerimiz ölmektedir.
Ejder Meyvesi ağacı da aşırı güneşten ve aşırı soğuktan zarar gören bir bitkidir. Ağacın gövdesi yüzde 80 su olan bir yapıya sahip olduğu için daha hassas olabilmektedir.
Ejder Meyvesini Sıcaklık ve Ayrıca Soğuk Stresinden Korunmanın Yolları Nelerdir ?
Ejder Meyvesi ve diğer tüm bitkilerde sıcaklık veya soğuk stresleri olur . Bu tür strese giren bitkiler verim ve kalite düşer hatta bazen aşırı güneş ışınlarına veya aşırı soğuk hava veya dona maruz kalan bitki ölebilir de.
Koruma yöntemleri arasında verebileceğimiz Organik gübreler mevcut . Bu gübreleri kökten damlama ile veya direk daldan uygulama ile verebiliriz . Kökten verebileceğimiz en yararlı Organik Gübre Hümik Asit olacaktır . Hümik Asit in bir diğer etkisi ise diğer vermiş olduğumuz organik gübre ve elementleri uyandırmak ayrıca toprağın ph dengesini sağlamak olacaktır bu durumda tüm gübrelerin etkisi aktif olacaktır.
Daldan uygulama olarak Amino asit , Kalsiyum ve Yaprak Gübresi verebilirsiniz böylelikle Ejder Meyvesi fidanları strese girmekten büyük ölçüde kurtulur bu uygulama hem yaz sıcağına hem kışın soğuklara karşı etkilidir.
Bu güneş yanıklarından Ejder Meyvesini bir diğer koruma yöntemi ise sera üzerine kullandığımız gölgeleme tülüdür bu tül’ün oranı ise yüzde 40 olmalıdır yani yüzde 40’lık tül Ejder meyvesi fidanlarımızı güneş yanıklarından korumaktadır.
Bir başka yöntem gölgeleme tozu atılabilir naylon üzerine buda güneşin öldürücü ışınlarından koruma sağlayacaktır.
Eğer bu önlemleri almaz isek Meyve veriminde yüzde 50 lere varan kayıp yaşayabilirsiniz. Daha fazla güneş ışınlarında kalan bitki aşırı güneşe maruz kalırsa bazen geri dönülemez durumlara da yol açabilmektedir ve bitkilerimiz ölebilir.
DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE SULAMA GEREKLİ OLACAKTIR
Aşırı sıcaklar ve güneş ışınları kuraklık oluşturacağı için düzenli bir şekilde sulama gerekli. Fakat Ejder Meyvesi suyu fazla sevmeyen ama doğal olarak ta su olmadan yaşayamayan bir bitkidir bu yüzden dolayı kök kısımları kurudukça düzenli olarak sulama ağaçlarımızın sağlığını koruyacaktır ve meyvelerin oluşumunu sağlıklı yönde etkileyecektir.
Fidan ve Meyve Siparişi için : www.egzotikmeyvesepeti.com
Daha Fazla Detay ve Destek için Bize Ulaşınız .
Bir Yorum Yapın