Ejder meyvesi Pitaya Kendini Tozlar mı ?
Ejder Meyvesi Tozlaşma
Elle tozlama , kendi kendine Tozlama , Elle dölleme , Elle döllenmeyen , Elle Tozlanmayan gibi terimler dilimize pelesenk olmuş ama aslen nerdeyse böyle bir olay yoktur. Pitaya tek bir gecede açan DİŞİ ve ERKEK Organı kendi içerisinde bulunan (ERSENİK) bir çiçeğe sahiptir. Çiçeğimizin Tam göbeğinde orta kısımda bulunan erkek organa göre biraz daha uzun dişi borusunun alt kısımında tohum bölümü ve Tohumları bulunmaktadır. Bazı türlerde çiçeklerin dişi borusu daha uzun ve çiçeğin dış bölgesine taşıyor , bazılarında erkek organlarla hemen hemen aynı hizada olmaktadır. Dişi organa göre daha kısa olan ve 10 larca sayıda bulunan erkek organların tepe bölümünde (ARTERLERİNDE) bulunan polenler yer almaktadır.Çiçeğimiz gayet büyük ve geniş harika bir koku yayar arı gibi tozlamayı doğal yapan askerleri kendisine davet eder.
Bu noktada önemli 2 konu varıdır bunlardan biri dişi boru erkek organa yakın mıdır ? yoksa uzak mı ? Eğer yakın ise sorun yoktur erkek organ üzerindeki polenler dişi boruya rahatça ulaşabileceği için TOZLAŞMA gerçekleşir ? Fakat dişi boru erkek organdan daha uzun ise ve uzak kalıyorsa polenler dişi boruya ulaşamadığı için TOZLAŞMA başarısız oluyor.
Güveler, yarasalar ve arılar ejder meyvesini tozlaştırır, ancak kendi kendine tozlaşmayan bazı çeşitler vardır. Burada el tozlaşması devreye girer. Poleni iki farklı ejderha meyve bitkisinden toplamanız ve tozlaşmayı çaprazlamak için karşı bitkinin damgasına boyamak için bir pamuklu çubuk kullanmanız gerekir. Bunun gece yapılması gerekiyor, bu yüzden gece saat 10 gibi ile sabah saat sekiz arasında en iyisi. Farklı bitkileri tozlaştırıyorsanız, her biri için yeni bir pamuklu çubuk kullanın. Meyvenin büyümesi yaklaşık bir ay sürecektir
2 . bir konu çiçeğimizin erkek organ üzerindeki polenler sağlıklımıdır veya KISIRMIDIR eğer sağlıklı ise gece açan çiçeğimiz sabah güneş doğarken kapancak bu açılıp kapanma doğal olarak çiçeğin bu hareketinden ötürü polenler dişi boruya ulaşır ve tozlaşma gerçekleşir. Arılar böcekler karınca gibi canlılarda çiçek içerisinde gezinirken bu Tozlaşma gerçekleşir .
Fakat erkek organ üzerindeki polenler sağlıklı değil KISIR ise bu polenler dişi borusuna ulaşsalar bile Tozlaşma başarılı olmayacaktır. Bu durumda ne yapmalı kısır olan çiçeğe başka bir kısır olmayan çiçekten manuel olarak tozlama yapmak olacaktır. Bir diğer yol eğer kısır çiçek ve sağlıklı olan diğer çiçek birbirine yakın ise rüzgar veya arı yolları ile tozlaşma yine gerçekleşebilir.
Bir Yorum Yapın