Ejder Meyvesi PİTAYA Nasıl Yetiştirilir ?

pitaya1 1

EJDER MEYVESİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 

Dünya’da çok popüler olan PİTAYA Ülkemizde’de gündeme Bomba gibi düştü ve son derece popüler bir hal aldı. Çiftçilerimizin Yerli ve Yabancı Yatırımcıların İştahını kabartan bir yatırım olan PİTAYA Kaktüsgiller den Tropikal iklim Kuşağında yetişen bir bitki.

1900 lü yıllardan bu yana dünyada üretimine başlanan PİTAYA Çin, Tayland, Endonezya, Filipinler, Avrupa Ülkelerine Amerika gibi ülkelerde çok popüler ve sık tüketilen bir meyve. Ülkemizde son 3 Yıldır trendini yükselten Ejder Meyvesi Pazar Tezgahları ve Manavlarda yerini almış durumda.

Dünyada Dragon Fruit ve Pitahaya ismiyle anılan meyve ülkemizde Ejder Meyvesi Pitaya olarak adlandırılıyor ismini pembe ve solungaçlı kabuğundan ve ejderhaya bezerliğinden dolayı almıştır. Yurt dışında yılda en az bir defa yenmesi gerektiği , böylece yıl sonuna kadar Sağlıklı , Şanslı ve Bereketli bir yıl geçirileceği düşünülmektedir.

EJDER MEYVESİ PİTAYA yetiştiriciliği ülkemizde akdeniz ve ege ikliminde kolayca yapılmaktadır ADANA,HATAY,OSMANİYE,MERSİN,ANTALYA,MUĞLA,İZMİR,AYDIN,DENİZLİ,MANİSA,BURSA gibi illerimizde rakım en fazla 450 civarlarına kadar olan bölgelerde yetiştiriciliği uygundur. Pitaya yetiştirmek için örtü altı denilen sera GEREKLİDİR.

Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir ?

Çoğu kaktüs bitkisinin aksine, Ejder Meyvesi düzgün büyümek için biraz desteğe ihtiyaç duyan bir tırmanma bitkisidir. Çok fazla ısı ve neme ihtiyaç duyan alt tropikal bir bitkidir, bu yüzden ejder meyvesini beslemek ve büyütmek için ihtiyaç duyacağınız bilgilerin dökümü.

  • Toprak Gereksinimleri – Bu bitki iyi drene olan herhangi bir toprakta yetişebilir, ancak altı ila yedi arasında bir pH seviyesi ile hafif asidik olan toprakta büyümeyi tercih eder. Kumlu toprak bu bitki için en iyi seçenektir; Eğer mevcut değilse, toprağın iyi tahliye edildiğinden emin olun.
  • Gübre – Ejderha meyvesinin düzgün bir şekilde büyümesini sağlamak için, aktif büyüme mevsimi boyunca her ay biraz gübre verin. Soğuk kış aylarında, bitkinizi birkaç ay beslemeyi bırakmak isteyeceksiniz.
  • Su – Bu bitki bir kaktüs bitkisi olduğu için, onu düzgün bir şekilde suladığınızdan emin olmanız önemlidir. Bitkiyi sadece toprağın üstü dokunulduğunda kuru olduğunda sulayın ve bitkinin suda oturmasına izin vermeyin. Toprağın ıslatılmaması, nemli olması gerekir.
  • Işık Gereksinimleri – Bitkinin tabanı biraz gölge görebilir, ancak bitkinin uçları bitkinin düzgün çiçek açmasını sağlamak için tam güneş gerektirir. Bitkiye çok fazla gölge verilirse, meyve iyi sonuç vermez.
  • Sıcaklık Gereksinimleri – Ejderha meyvesi soğuk iklimlerde büyümeyecektir, bu nedenle bitkiye zarar gelmesini önlemek için sıcaklığın 40 Fahrenhayt derecenin üzerinde olduğundan emin olun. Optimal büyüme için sıcaklığın 65 ila 80 Fahrenheit arasında olması gerekir.

Pitaya Açık Arazide Yetişir mi ?

Maalesef 4 yıllık denemeler ve farklı tecrübelerimizden ötürü açıkta Pitaya Yetiştiriciliği olmuyor. Yazın aşırı sıcaklarda gölgelik tül ihtiyacı olan Pitaya kışın aşırı soğuktan ve yağmurlardan korunması gereklidir fazla yağmur köklerini çürütürken 0 derece altına düşen havalarda gövdesinin yüzde 80’i su olan PİTAYA olumsuz etkilenip ve meyve verimi olmayacaktır hatta bazı durumlarda bitki tamamen ölebilmektedir.

EJDER SERA FOTO

gölgelik tül

EJDERMEYVESİ PİTAYA BAKIMI ZORMUDUR ?

Pitaya yetiştiriciliği bezer diğer bitkilere ve örtü altı yetiştirilen diğer ürünlere göre kolaydır. Sulama , Budama , Gübreleme ve Hasat gibi kolayca yapılabilecek ihtiyaçları vardır. Hastalık ile mücadele belirli ilaçlar ile giderilebilmektedir ama öyle çok fazla yapışkan hastalıkları yoktur. Daha açık anlatmak gerekirse 2 kişi 1 dönüm Pitaya Serasını haftada 2 gün ilgiyle çok rahat bakımını sürdürebilir.

Pitaya toprak olarak çok özel bir toprak ihtiyacı yoktur Serayı kurmak istediğiniz arazinin Toprak Analizi yapıldıktan sonra eksik veya fazla elementleri giderilir ve Pitaya dikimine uygun hale getirildikten sonra bitkilerin gelişimine hızlıca adapte olacaktır.

Dikim yapılırken bazı internet sayfalarında Pitaya Tohumu diye satılan çekirdekler Yatırımcıya mali açıdan uygun gelecektir fakat Verimli bir Pitaya bitkisi Tohumdan elde etmek zordur ve verim süreci çok fazla uzun olacaktır. Bu yüzde biz Egzotik Tarım olarak sizlere anaç fidanlar hazırlıyoruz daha önce meyve alınmış olgun ve anaç ağaç dallarından üretimi yapılan Pitaya fidanları ilk yılından verime başlayacaktır.

Ejder meyvesi fidanları dikimden sonra tek başına ayakta kalamazlar bu yüzden beton direk veya demir aksamlar ile 1.5 metre olan tepe yüksekliğine çıkması için destek vermekteyiz . Bu istediğimiz boya ulaştıktan sonra tekrar dalların boynunu aşağı doğru iner ve tekrar üst tepe kısmından farklı dallar uzatılır aşağıya doğru bunlar meyve dallarımız olacaktır .

İlkbahar Mart Nisan civarı dikimi yapılan fidanlar Sonbahara kadar sürekli filiz verecektir bu filizleri bitkinin gelişim döneminde kopartmak gerekir ana gövdenin ve meyve dallarının gelişimi için bu budama çok önemli.

Meyve dalları gerekli gelişimi sağladıktan sonra bu filizleri kopartmak meyve gelişimi içinde çok önemlidir veya fidan üretmek istiyorsanız budamadan filizlerin büyümesini bekleyip onları fidan olarak istenilen boyuta gelince budarsınız. Bu olay tamamen üreticinin ne yapmak istediği ile direk bağlantılıdır FİDAN Üretmek Yada MEYVE Üretmek .

. pitaya filiz

Ejder meyvesi Pitaya Mayıs Başı gibi tomurcuk açmaya başlar ve çiçeğe döndükten sonra doğal olarak meyve oluşumu gerçekleşir. Pitaya tomurcuk açtıktan sonra 45 gün gibi bir sürede meyve oluşumunu gerçekleştirir aralık ayına kadar bu döngü devam etmektedir yediveren misali 4,5 arası mahsul almak mümkündür.

Bu süre zarfında bitkinin ihtiyaç durumuna göre belirli aralıklara Hayvan gübresi , potasyum , azot , fosfor vb takviyeler yapılarak daha kaliteli verim elde edilirken aynı zamanda bitkinin gerekli ihtiyaçları da karşılanmış olacaktır. Tomurcuk Çiçek ve Meyve Görüntüleri ekliyoruz görsel olarak daha bilgi verici olacaktır.

Daha fazla detay ve destek için bizlere ulaşabilirsiniz . 

Fidan ve Meyve Siparişi için  www.egzotikmeyvesepeti.com

omurcuk2 içek kırmızı1 içek beyaz bol çiçek beyazmeyve yeşilejder meyvesi pitaya bir yilda kac kez meyve verirEJDER W5

Telefon Yol Tarifi WhatsApp